Podpora přirozeného početí: O ovulaci

Ne nadarmo se poruchy plodnosti v současnosti označují za moderní civilizační chorobu. Napovídají tomu i současná statistická data, kdy v ČR z různých důvodů nemůže počít 15 – 25 % párů, přičemž vzrůstající trend neplodnosti se popisuje napříč celou Evropou. Významně se totiž změnil způsob našeho života. Civilizace nám často nevědomě určuje způsob a tempo, jakým pracujeme, jak se stravujeme, jak uvažujeme o sobě, o životních cílech a plánech. Proměnil se také způsob, jakým pohlížíme na těhotenství a mateřství. Dříve bylo budoucí narozené dítě vnímáno podle právě panujících morálních a náboženských principů. Dnes je těhotenství bráno jako drahocenné a vzácné. Především je ale osobní volbou každé ženy.
V důsledku vymožeností z blahobytu evropské společnosti, médií a rychlosti dnešní doby, na kterou jsme si mnohé nuceně přivykly, se z nás více či méně vytratil přirozený instinkt mateřství, tělesná inteligence a vnímání svého těla. Často ženám chybí také trpělivost získat tyto schopnosti, které považuji spíše za meta-dovednosti. Fráze o „tikání biologických hodin“, překonávání nároků, jež jsou na ženy kladeny v nás totiž vzbuzují stres a cítíme se pod tlakem. Bohužel není samozřejmostí, že každá žena má chápající, empatické okolí a bezpečné zázemí, aniž by se cítila sociálně stigmatizovaná. Nelze tedy jednoznačně hovořit o poruše na úrovni fyzického těla.
V tomto článku se úzce zaměříme především na přirozenou fyziologii těhotenství, zejména tedy jaké jsou fyziologické předpoklady pro úspěšné početí. Dozvíte se, ve které fázi Vašeho cyklu je nejvyšší pravděpodobnost pro úspěšné početí a jak vyzrát na správný čas.

Proč nemohu otěhotnět v kterékoli fázi měsíce?

Těhotenství i početí je hormonálně řízený proces. Během celého menstruačního cyklu, který fyziologicky trvá asi 28 dní (+- 3 až 5 dní) se periodicky mění hladina ženských hormonů – folikulostimulačního hormonu (FSH), luteinizačního hormonu (LH), estrogenu a progesteronu. Každý měsíc tak dochází k cyklickým změnám jak na vaječníku (ovariální cyklus), tak na děložní sliznici, tzv. endometriu. Tyto proměny vlivem působení hormonů mají zajistit jediný cíl – vytvořit vhodné podmínky pro oplození a následné uhnízdění vajíčka v endometriu. Pro každou fázi menstruačního cyklu je typický peak, tedy nejvyšší hladina konkrétního hormonu. K vyloučení jednoho vajíčka z pravého či levého vaječníku dochází během fáze cyklu nazývanou ovulace. Ovulace obvykle trvá 24, někdy 48 hodin a je charakteristická vysokými hladinami luteinizačního hormonu (LH). Ve skutečnosti je tedy naše ženské tělo schopné počít jen pár dní v měsíci.

Co je to ovulace?

Vajíčko, které má být oplozeno musí projít 12-14ti denním procesem dozrávání. Dozrávání vajíčka se uskutečňuje ve vaječníku, konkrétně v tzv. folikulu, který se postupně vyvíjí za účasti folikulostimulačního hormonu a také estrogenů. Této fázi říkáme folikulární, dochází tedy k dozrávání vajíčka. V momentě, kdy je hladina
estrogenu příliš vysoká, hypofýza na to zareaguje snížením folikulostimulačního hormonu a následně zvýšenou produkcí luteinizačního hormonu. Výsledkem této fáze je vznik tzv. Graafova folikulu, což je právě plně zralý vaječníkový folikul. Když Graafův folikul praskne a vajíčko je uvolněno do břišní dutiny, dochází k ovulaci. Vajíčko je zachyceno nálevkovitou částí vejcovodu, které je zakončeno řasinkami. Tyto řasinky vykonávají kmitavé pohyby, aby „nasály“ vajíčko do trubice vejcovodu. Ve vejcovodu pak dochází k vlastnímu oplození vajíčka (pokud se setká se spermií).

Kdy mám plodné dny?

Zjednodušeně můžeme říci, že právě během ovulace. Ovulace je typicky spouštěna 24 až 36 hodin po vyplavení luteinizačního hormonu z hypofýzy. Vajíčko, které se během ovulace vyplaví je životaschopné pouze 24 hodin – pokud během této doby není oplozeno. Ale pozor! Spermie mohou po nechráněném pohlavním styku přežít v ženském reprodukčním traktu 5 až 6 dní. (6)
Pokud se tedy snažíte o miminko, nemusíte se spoléhat pouze na jediný den v měsíci. Prakticky to znamená, že z nechráněného sexu provozovaného až 6 dní před ovulací stále můžete otěhotnět. Za plodné okénko tedy můžeme počítat 6 – 7 dní v měsíci. (7)

Jak poznám ovulaci a jak ji mohu sledovat?

Kalendářní metoda

Dnes již trochu zastaralá metoda – můžeme ji směle nahradit jakoukoli mobilní aplikací (např. Period Tracker, Flo Period/ Ovulation Tracker). Do virtuálního kalendáře si zaklikneme dny menstruace. Algoritmus aplikace pak odvodí předpokládané dny ovulace. Kalendářní metoda je vhodná pro pravidelné cykly. Podle studie (3) je úspěšnost stanovení ovulace asi 21 %.

Bazální tělesná teplota

Bazální tělesná teplota je přirozeně nejnižší teplota těla, kterou naměříme po určité fázi tělesného klidu (obvykle se měří ráno po probuzení).
Těsně před ovulací bazální teplota mírně klesne a s jejím nástupem se zvyšuje cca o 0,2 – 0,6 °C. Za směrodatné považujeme alespoň 3 měsíce pravidelného měření – každý den ve stejnou hodinu po probuzení a za stejných bazálních podmínek (v podpaží/ ústech/ pochvě/ konečníku). Den/dny pravděpodobné ovulace se stanoví následovně: Určíme den, před kterým dojde ke zvýšení bazální teploty a první den teplotního vzestupu. Od tohoto dne odečteme 3 dny a přičteme 3 dny. To znamená, že za potenciálně fertilní období považujeme 8-9 dnů. (7)
Tato koncepční metoda je výhodná v případě, že máte pravidelné cykly. Myslete na to, že bazální teplota se zvyšuje s vychýlením tělesné homeostázy, např. při prodělávání jakékoli infekce, stresu…

Změny cervikálního hlenu

Během menstruačního cyklu standardně pozorujeme změnu množství a charakter hlenu přítomného v oblasti vulvy (pozn.: vulva = zevní pohlavní orgány ženy). Pro ovulaci je typický čirý, lepivý a tažný hlen. Za nejplodnější den se podle této metody považuje poslední den, kdy se tento typ hlenu objeví. Spermie zároveň cervikálním hlenem velice rychle pronikají. Po ovulaci naopak můžeme pociťovat suchost vulvy, a to v důsledku redukce tvorby hlenu nebo jeho úplné vymizení. (4)
Na kombinaci měření bazální tělesné teploty a konzistence cervikálního hlenu se zaměřuje tzv. symptotermální metoda.

Změny děložního čípku

Pro ovulaci je typická změna tvaru děložního hrdla. Děložní hrdlo je v předovulační fázi poměrně tuhé a jeho ústí je uzavřené. V ovulaci se čípek zkracuje, dojde k jeho změknutí a pootevření hrdla. V ovulaci je čípek nejméně hmatný. Tato metoda vyžaduje delší trénink a více zkušeností :))

Bolest prsou a citlivost bradavek

Není to příliš časté, ale některé ženy pociťují uprostřed svého cyklu bolestivost a citlivost prsou a bradavek.

Křeče v oblasti spodního břicha

Bolesti v podbříšku během ovulace, tzv. mittelschmerz zažívá asi 40 % žen v reproduktivním věku. Bylo prokázáno, že tyto bolesti korelují s vysokými hladinami luteinizačního hormonu, typické pro ovulací. Luteinizačního hormon pravděpodobně zvyšuje kontraktilitu ovariálního hladkého svalstva. Vznikající prostaglandiny podráždí okolní svalovinu a dojde ke vzniku křečí. (5)

Zvýšené libido
Měření hladiny luteinizačního hormonu

Vzestup hladiny LH je jeden z nejpřesnějších ukazatelů ovulace. Podobně jako u těhotenského testu se používají testovací proužky, které indikují přítomnost luteinizačního hormonu v moči. Je vhodné začít testovat osmý den Vašeho cyklu, aby bylo možné zachytit vzestup tohoto hormonu. Ovulace by měla nastat během následujících 2 až 3 dnů.

Jak optimalizovat ovulaci?

Termín ovulace bychom neměli chápat ani nahrazovat souslovím „plodné dny“. Ovulace je složitý, energeticky náročný proces, a především je odrazem dokonalé souhry hormonů v těle ženy. Proto je nezbytné věnovat se hormonální optimalizaci. Z toho lze jednoduše vyvodit, že ovulace může být snadno ovlivněna řadou faktorů – stresem, dietním režimem, prostředím, pohybovými návyky…
Záměrem je podpořit přirozené detoxikační procesy a zbavit tělo nežádoucích narušitelů endokrinního systému (toxiny, xenoestrogeny).


Doporučuji se zaměřit na tyto aspekty stravy:

  • Dostatek vlákniny v jídelníčku – konkrétně zelenina s vysokým obsahem kyseliny listové (8) a také potraviny s vysokým obsahem vitaminu C. Oxidační stres hraje významnou roli při poruchách menstruačního cyklu včetně dozrávání vajíček ve folikulu. (14) Doporučuji doplňovat liposomální formu vitaminu C.
  • Fytonutrienty jakožto zdroj antioxidantů – hojně naleznete v kvalitní hořké čokoládě, bobuloviém ovoci a také např. v zeleném čaji
  • Betakaroten pro podporu dozrávání a uvolnění luteinizačního hormonu – přirozeným zdrojem jsou kvalitní vejce. (11)
  • Fermentované potraviny k podpoře mikrobiomu – kimchi, kombucha, popř. bílý plnotučný, farmářský jogurt v odpovídající kvalitě (pokud tolerujete)
  • Omega 3-mastné kyseliny – Zde panuje věčný spor, zda využívat přirozených zdrojů omega 3-MK, které najdeme nejhojněji v mořských rybách (především z volného odlovu), v mase (v grass-fed kvalitě, ideálně lokální produkce), mořských řasách nebo omega 3-MK doplňovat ve formě suplementace. Některé zdroje totiž poukazují na vysokou míru kontaminace ryb a masa těžkými kovy a plutanty. (13)
Vybraná suplementace pro podporu ovulace
  • vitamin C (14)
  • vitamin E (12)
  • zinek a selen (8, 9)
  • vitamin B6 a B12 (13)
  • železo (15)
  • vitamin D (13, 16)
Inositol

Méně známý, ale neméně účinný. Řeč je o molekule původně řazené do vitamínů skupiny B. Inositol hraje důležitou roli v mnoha biochemických reakcích. Je např. součástí buněčných membrán a signálních molekul. V současnosti je moderními přístupy využíván při léčbě syndromu polycystických ovarií (PCOS), jelikož se podílí na regulaci vysoké hladiny inzulinu typickou pro toto onemocnění vaječníků. Jedním z příznaků PCOS jsou nepravidelné cykly nebo dochází k tzv. anovulačním cyklům (= nepřítomnost ovulace). Dle studií inositol může pomoci snížit hladinu inzulínu, zlepšit kondici dozrávajících vajíček (oocytů) ve folikulech a tím zvýšit šanci přirozeného návratu ovulace u PCOS.
Inositol se v organismu vyskytuje dohromady v devíti molekulárních formách. Nejpočetnější zastoupení má tzv. myo-inositol (MI) a D-chiro-inositol (DCI). Nejvíce těchto molekul však najdeme v mozku, plicích, vaječnících a varlatech, a to v poměru 40 : 1 (MI : DCI). Ve stejném poměru je také vhodné inositol doplňovat při terapii PCOS. (17, 18, 19) Doporučené dávkování je 2000 až
4000 mg MI na 100 mg DCI denně s jídlem. Tuto dávku lze rozdělit do dvou dávek (ráno a večer). (20)
Terapie PCOS s využitím inositolu u nás není standardem. Dobrý lékař by se ale měl dle legislativy kontinuálně vzdělávat. Pokud Vás trápí PCOS, zkuste se o podávání inositolu poradit se svým lékařem.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31536292/
  2. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1179/0024363912Z.0000000005
  3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/03007995.2018.1475348
  4. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.631.5905&rep=rep1&type=pdf
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31747229/
  6. https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/sperm-and-semen-faq
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23340057/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17099205/
  9. https://www.hh.um.es/Abstracts/Vol_28/28_11/28_11_1517.htm
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16018814/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222744/
  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836012/
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826784/
  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1215514/#B31
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7593635/
  16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22275473/
  17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31298405/
  18. https://www.cell.com/trends/endocrinology-metabolism/fulltext/S1043-2760(18)30162-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS1043276018301620%3Fshowall%3Dtrue
  19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7729761/
  20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22296306/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *